MDB Fakülte Semineri

25.04.2016

C  Blok toplantı salonunda 25 Nisan Pazartesi günü saat 11.00’de  Sayın Dr. Haidar Sharif tarafından "Videolardan Su Altındaki Balıkların Sayılması ve Takip Edilmesi " başlıklı seminer verildi.

Denizaltını araştıran bilim insanlarının denizaltı ekosistemini inceleyebilmeleri için ekolojik gözlem önem arz eder. Belli tür balıklar nerede bulunurlar? Bu balıklar bu bölgeleri niçin terk ediyorlar? Belli bir bölgede belli bir zaman aralığında kaç tane balık vardır? Bu bölgeden kaç tane balık uzaklaşıyor veya bu bölgeye giriş yapıyor? Bunların nedenleri nelerdir? Bu soruları cevaplayabilmek için balıkların sayılması ve takip edilmesi çok faydalıdır. Fakat bir türbülans veya girdap gibi ortamlarda balıkların sayılması ve takip edilmesi ciddi bir iştir. Bu problemler ile uğraşmak için balıkları ağ ile toplama ve inceleme, balıkların insan gözü ile görüntülenmesi ve SONAR gibi birçok eski metotlar vardır. Fakat bu metotlar hem pahalı hem de yetkin değillerdir.

Bu seminerde videolardan su altı balıklarının sayılması ve takip edilmesi için geliştirilen metot hakkında bilgi verilmiştir.