YERLİ ARAÇ TASARIMINA ÖĞRETİM ÜYEMİZDEN DESTEK

10.04.2017

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BAŞKANLIĞI Marmara Araştırma Merkezi Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilen yerli araç üretimi kapsamında bir yıl süren tasarım çalışmalarında ilk aşama tamamlandı. Üniversitemiz ve TÜBİTAK arasında yapılan mutabakat çerçevesinde görevlendirilen öğretim üyemiz Sayın Yrd. Doç. Dr. Hasan KÖTEN test ve üretim öncesi mühendislik analizleri konularında içten yanmalı motor tasarım ekibine destek verdi. 2010 yılında Türkiye’nin ilk tam geometri içten yanmalı motor yanma odası tasarımı proje ekibi içerisinde yer alan hocamız yerli araç üretimi yolunda 2016-2017 yılı süresince gerçekleştirilen yoğun çalışmalar ile tecrübelerini TÜBİTAK bünyesindeki araştırmacılara aktarmış oldu. TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde gerçekleştirilen çalışmalar ile yeni geliştirilecek yerli tasarımların fiziksel ve kimyasal davranışları üretime geçilmeden tahmin edilebilecek. 2019 yılı için yetiştirilmesi hedeflenen yeni nesil yerli araçların Ar-Ge çalışmaları hızla devam ediyor. Yakıt tüketimi, güç, emisyon, titreşim ve dayanıklılık çıktılarına bağlı olarak gerçekleştirilecek optimizasyon çalışmaları ile yüksek kalitede maliyetlerin en aza indirilmesi hedefleniyor.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanlığı