Öğretim Üyelerimizin Görev Aldığı Proje TÜBİTAK Desteği Almaya Hak Kazandı

27.11.2021

Fakültemiz öğretim üyelerinin görev aldığı “İHA'lar İçin Çok Amaçlı Zeki Yer İstasyonu Yazılımının Geliştirilmesi” başlıklı projenin 1501 TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmesine karar verilmiştir. Projede, Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. M. Fatih Hocaoğlu, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim GENÇ ve Gebze Teknik Üniversitesi, Uçak Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. İlyas Kandemir görev alacaklardır.

Bu projede, İHA'lar için çok fonksiyonel bir yer istasyonu yazılımı (Yer Kontrol Yazılımı - YKY) ve ilgili telemetri protokolü geliştirilecektir. Geliştirilecek bu yazılım mevcut Senaryo Geliştirme Aracı yazılımımızla birlikte çalışan ve işlevsel bir çoklu İHA komuta, koordinasyon ve takip paketi oluşacaktır. Geliştirilecek simülasyon ve delege modeller sayesinde tamamen sanal, tamamen gerçek ya da hem sanal hem gerçek modelleri içeren senaryolar işletilebilecektir.

Geliştirilmesi planlanan yer istasyonu yazılımının farklı platformlar için derlenebilecek şekilde tasarlanması, telemetri için geliştirilecek çift yönlü şifreli iletişim protokolünün gsm ve/veya radyo-telemetri donanımı üzerinden çalışabilmesi amaçlanmaktadır

Öğretim üyelerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.