Türkiye’nin En Güçlü Motorunun Tasarımında Biz de Varız

17.09.2019

TÜBİTAK tarafından çağrısı yapılan 1007 KAMAG “TLM16V185 Tipi Ağır Dizel Motor Modernizasyonu” ikinci aşama değerlendirmesinde Makine Mühendisliği Bölümümüzün de içerisinde bulunduğu proje başlangıcını yaptı. Üniversitemiz Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Hasan KÖTEN'in de içinde yer aldığı "TLM16V185 Tipi Ağır Dizel Motorunun Modernizasyonu" adlı TÜBİTAK KAMAG projesi ilk dönemini başarıyla tamamladı. Yerli yabancı birçok firma ve üniversitenin başvurduğu yüksek bütçeli proje çağrısı için ilk değerlendirmede 3 konsorsiyum ikinci aşamaya katılmaya hak kazanmıştı. Milli güç grubu ailesine de katkı sağlayacak bu proje tasarım, analiz, üretim ve test işlemleri ülkemizde gerçekleştirilerek teknolojik bağımsızlığa katkı sağlayacaktır. Yaklaşık 4 yılda tamamlanması planlanan yüksek bütçeli bu proje ayrıca Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Müşteri kurumu TCDD olan proje ekibi ve çalışanları aşağıdaki gibidir:

TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğü (Eskişehir)

İstanbul Medeniyet Üniversitesi & Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Müh. Böl.

TÜBİTAK-MAM Enerji Ens., Motor Mükemmeliyet Merkezi

SDM Ar-Ge, Teknopark İstanbul

Projenin toplam bütçesi 63 milyon TL olup, süresi 4 yıldır. Proje ayrıca TÜBİTAK’ın desteklediği en yüksek bütçeli projelerinden olma özelliğini de barındırıyor. Makine Mühendisliği Bölümümüze yeni projelerinde başarılarının devamını dileriz.